Waarom bloemen voor Valentijnsdag niet zo’n goed idee zijn
10 februari 2023 
in Blog
1 min. leestijd

Waarom bloemen voor Valentijnsdag niet zo’n goed idee zijn

Valentijnsdag komt eraan...
Waar vroeger een mooie kaart met hartjes volstond, worden tegenwoordig flink uitgepakt met een mooi persoonlijk cadeau of een flink boeket bloemen of rozen.

Op dat boeket wil ik even ingaan. Toegegeven, het ziet er prachtig uit: een grote bos rode rozen of een prachtig gemengd boeket. Maar er kleven op het gebied van duurzaamheid behoorlijk wat nadelen aan.

Bloemen hebben flinke klimaatimpact
In deze tijd van het jaar komen bloemen óf uit de verwarmde kas óf ze worden van ver ingevlogen met het vliegtuig. Misschien onverwacht, maar gemiddeld kosten ingevlogen bloemen en Nederlandse bloemen uit verwarmde kassen evenveel energie. Vooral rozen komen ongunstig uit de vergelijking. De CO2-uitstoot van Nederlandse rozen die in verwarmde kassen zijn geproduceerde is namelijk bijna dubbel zo groot is als die van uit Kenia ingevlogen rozen. De juist zo romantische rode rozen zijn dus geen goed idee, als je een duurzaam cadeau wilt geven.

Ook een flinke milieu-impact
Naast de klimaatimpact (energiegebruik) heeft de bloementeelt ook een flinke milieu-impact. Om ziekten, plagen en onkruiden te voorkomen en te bestrijden, worden in de bloementeelt pesticiden ingezet. In Europa is dat al behoorlijk, al zijn er hier regels aan gesteld. In lageloonlanden worden vaak aanzienlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Veel van die chemische middelen zijn bij ons zelfs verboden.
Al die pesticiden kunnen leiden tot een ongewenste vervuiling van bodem, lucht en water. Ze komen via de lucht en de bodem in het grond- en oppervlaktewater terecht, waar ze problemen veroorzaken voor het waterleven en het drinkwater.

Biologische bloemen
Hier en daar worden tegenwoordig biologische bloemen aangeboden. Bij de biologische bloementeelt worden geen kunstmest, chemische pesticiden of gentechnologie gebruikt. Maar helaas is het lastig om aan biologische bloemen te komen. Bij een bloemist zie je over het algemeen geen verschil tussen een biologische en regulier geteelde bloem.

Maak eens een andere keuze
Probeer eens out of the box te denken, buiten die eeuwige bos bloemen of doos chocolaatjes.
Hint… in plaats van een mooi boeket rozen zou je een Whole Lotta Rosie van EssySentials kunnen geven. Gemaakt in Nederland met een koud proces, dus nauwelijks CO2-uitstoot. Dan geef je je lief een lekker geurend persoonlijk cadeautje, dat ook nog eens duurzaam is. Win-win toch!

Nieuwsgierig naar de Whole Lotta Rosie? Kijk eens in de zeepwinkel van Essysentials.

Over de schrijver
Trouwe partner van Peter, trotse moeder van Kylian, Amber en schoonzoon Sezer en blije oma van Aydin en Leyla. Dol op de natuur en gidsen als IVN natuur- en landschapsgids. Duurzaamheid als centraal thema in mijn leven. Sinds 2022 eigenaar van Essysentials, waar ik met veel liefde prachtige natuurzepen maak.
Reactie plaatsen