Ingrediënten

Eén ding is zeker!

Je zult in onze zepen  geen plastics, palmolie, mica, synthetische geur- en kleurstoffen, conserveermiddelen of sulfaten tegenkomen 

Waarvan zijn de zepen van EssySentials gemaakt?

Hieronder vind je een groeiend bestand van onze ingrediënten die we  gebruiken in onze zepen. 

Telkens als ik  een nieuwe zeep ontwikkel, vul ik dit bestand aan.

Ik gebruik voor mijn zepen eerlijke, zoveel mogelijk biologische ingrediënten van een hoge kwaliteit. Niet alleen is dat goed voor je huid, maar ook voor natuur en milieu. Als je een zeep gebruikt, vloeit het sop namelijk via riool en waterzuivering het oppervlaktewater in. De zee begint dus bij je afvoer.


Arganolie
Argania spinosa

Arganbomen komen tegenwoordig nog maar in een klein gebied in Marokko voor. De vruchten van de arganboom zijn groen en te vergelijken met olijven. Het verschil met de olijf is dat de arganvruchten groter en ronder zijn. Zodra de vrucht rijp is wordt ze geel. Ongeveer een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees, dat niet eetbaar is voor de mens. De vrucht bevat een harde noot, waarin de pitten waaruit de olie wordt gewonnen zich bevinden. De argannoot bevat maximaal drie amandelvormige pitten. Arganolie  is goudkleurig met een neutrale geur en wordt in Marokko ook wel vloeibaar goud genoemd..

Deze olie wordt in Marokko al eeuwenlang gebruikt voor voedsel en cosmetische doeleinden. De biologische arganolie die wij gebruiken is voor cosmetica, dus de arganpitten zijn koudgeperst om alle voedingsstoffen te behouden. De olie zelf is onverdund en puur. Het bevat een hoge concentratie aan vitamine E en onverzadigde vetzuren, waardoor de huid gevoed en verzacht wordt. Arganolie werkt onder andere huidverzorgend, huidvoedend, beschermend, kalmerend en hydraterend.  

 

De volgende zepen van EssySentials bevatten arganolie:

Beshuuze, 

Avocado olie
Persea Gratissima

De avocado is een boom oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. Hij is bekend om zijn gelijknamige voor consumptie geschikte vrucht. Om Avocado olie te maken wordt het vruchtvlees, inclusief de schil, gemalen en gecentrifugeerd.

Avocado's bevatten veel mineralen en vitamines;  kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Verder bevat deze vrucht veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren die gezond voor je  huid zijn.


De volgende zepen van EssySentials bevatten avocado olie:

Berry in the Bush, Starry Starry Night

Cacaoboter
Theobroma cacao

De cacaoboom  is een boom die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt maar de tegenwoordig wordt geteeld in alle landen rond de evenaar. Aan de cacaoboom groeien  langwerpige, op meloenen lijkende vruchten die worden geplukt en vervolgens opengebroken. Elke vrucht bevat 40-50 'bonen'  die midden in het vruchtvlees liggen. Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder.

Cacaoboter is een rijke bron van antioxidanten, die helpen om de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Het is ook vochtinbrengend en helpt de elasticiteit te verbeteren.


De volgende zepen van EssySentials bevatten cacaoboter:

Beshuuze, Citrus Sweet & Sour, Lilac Lavender, Mystical Moon, Starry Starry Night, Whole Lotta Rosie, Zero Waste Feest

Castorolie
Ricinus communis

Castorolie, ook wel Ricinusolie of wonderolie genoemd, is afkomstig van de  castorboom. Je vindt deze boom overal in de tropen. Aan de boom groeien castorbonen waaruit de wonderolie komt. De olie die wij gebruiken wordt gewonnen worden door middel van koude persing, De olie heeft een vrij dikke consistentie vergelijkbaar met honing, dus het wordt vaak in evenwicht gehouden met andere dunnere oliën in een recept.

De olie is zeer rijk aan ricinolzuur, een omega 9 vetzuur.  Daarnaast bevat de olie omega 6 vetzuren en vitamine E. Al deze stoffen dringen diep in je huid en je haar door, voor een intensieve voeding.

Castorolie verzorgt je haar als geen ander: het maakt het sterker zodat het glanst en minder snel breekt. Voor je huid heeft wonderolie ook diverse voordelen: het hydrateert en gaat onzuiverheden tegen


De volgende zepen van EssySentials bevatten castorolie:

Just Soap, Lilac Lavender en Whole Lotta Rosie 

Etherische Oliën

Diverse geuren en geurenmelanges

Etherische oliën worden ook wel aromatische oliën, essence of essentiële oliën genoemd. Hoewel je het olie noemt, bevat etherische olie geen vet. Het zijn vluchtige stoffen die gewonnen worden uit blaadjes, zaden, vruchten, bloemblaadjes, hout (takken, wortels of stam) of schil (van vruchten of boombast). In etherische olie kunnen wel honderden verschillende geurstoffen zitten. Elke olie heeft een unieke geur en werking. 


In de volgende zepen van EssySentials zitten etherische oliën als geurstof:

 • Berry in the Bush: Egyptische Geranium, Citroengras en Basilicum,
 • Beshuuze: Jeneverbes, Pine, Ceder,
 • Citrus Sweet & Sour: Citroen, Limoen, Grapefruit, Zoete Sinaasappel, Bergamot, Bloedsinaasappel, Citroengras, 
 • Lilac Lavender: Lavandin 
 • Mystical Moon: Bergamot, Patchouli  en Ylang Ylang,
 • Starry Starry Night: Zwarte Peper, Ylang Ylang en Steranijs 
 • Whole Lotta Rosie: Egyptische Roosgeranium, Palmarosa, Rozemarijn
 • Zero Waste Feest: Teatree 
 1. Sommige mensen zijn overgevoelig voor etherische oliën. Daarom biedt EssySentials één zeep aan zonder etherische oliën, te weten Just Soap

Jojoba olie
Simmondsia Chinensis

Ondanks de Latijnse naam Simmondsia Chinensis komt Jojoba oorspronkelijk uit Midden- en Noord-Amerika. Aan de struikachtige plant groeien zaden waaruit vloeibare was wordt gewonnen. Omdat deze was bij kamertemperatuur vloeibaar is, spreekt men toch van olie. 

Jojoba olie bevat zeer veel vitamine E en veel vetzuren en triglyceriden die vocht inbrengen in je huid. Het resultaat hiervan is dat het een zachte huid oplevert.

Jojoba olie lijkt veel op natuurlijke huidvetten, oftewel talg. Talg houdt de huid vochtig en beschermt de huid tegen irriterende stoffen en ziekteverwekkers. Met name de droge en gevoelige huid hebben veel baat bij jojoba olie. Omdat de olie zelf veel op talg lijkt, lijkt het tegenstrijdig, maar jojoba olie vertraagt de talgproductie van de huid. Daarom is deze olie ook zeer geschikt voor mensen met een vetter huidtype of met onzuiverheden in de huid.


De volgende zepen van EssySentials bevatten jojoba olie:

 Just Soap, Lilac Lavender, Mystical Moon,

kariteboter

Karitéboter / Sheabutter
Vitellaria paradoxa / Butyrospermum Parkii

Karitéboter, ook wel sheaboter genoemd, wordt gemaakt van het fruit (de noten) van de Sheaboom. Deze boom is van nature te vinden West-Afrika, en de meeste karitéboter komt nog steeds uit die regio. Uit de noten wordt een dunne maar zeer voedzame pulp gewonnen waar de karitéboter van gemaakt wordt. In onbewerkte vorm is het vet meestal ivoorkleurig, 

Karitéboter staat bekend als een zeer voedzame natuurlijke huidcrème die goed gebruikt kan worden als algemene huidverzorging voor ieder huidtype. Door de hoge gehaltes van vitamine A en E wordt celvernieuwing van de huid gestimuleerd.


De volgende zepen van EssySentials bevatten karitéboter/sheabutter:

Berry in the Bush, Beshuuze, Starry Starry Night, Whole Lotta Rosie  

Klei en zand

Klei en zand worden al eeuwenlang gebruikt voor cosmetisch gebruik en is aanwezig in veel traditionele schoonheidsbehandelingen. Klei en zand verschillen door hun korrelgrootte. Klei is zeer fijn en vaak kleverig, terwijl zand een losse korrelige substantie is.

Zand gebruiken we als scrubmiddel. Cosmetische klei bestaat uit verschillende minerale gehaltes en elke kleisoort heeft een ander effect op de huid,  onder andere anti-aging, antioxidant, uitdrogend, samentrekkend, reconstructief, antiseptisch en ontgiftend. Elke klei heeft het vermogen om gifstoffen uit de huid op te nemen, maar ze verschillen in hun absorptieniveau.

Regelmatig gebruik van producten met klei en zand verwijdert dode huidcellen, verbetert de bloedsomloop naar de huid, verwijdert vuil uit de poriën en zorgt voor een gladde, gezonde glans.

Naast deze cosmetische eigenschappen gebruiken we klei ook  als een 100% natuurlijke kleurstof voor zeep.


De volgende zepen van EssySentials bevatten klei of zand:

Berry in the Bush, Beshuuze, 

Kleurstoffen

In de zepen van EssySentials worden uitsluitend natuurlijke kleurstoffen gebruikt. Naast de kleurende werking hebben sommige van die kleurstoffen ook een functie in de zeep. 

Actief Kooldoor de  absorberende werking heeft actief kool voor de huid een diep reinigende werking. In de zeep wordt het daarnaast gebruikt om een diepzwarte kleur te creëren. We gebruiken Actief Kool in de zeep Starry Starry Night.

Annattozaad:  Afhankelijk van de sterkte kleurt poeder van Annattozaad de zeep licht geel tot oranje. We gebruiken Annattozaadpoeder in de zeep Citrus Sweet&Sour.

Alkanetwortel: met poeder van alkanetwortel maken we met olijfolie een maceraat ofwel een kruidenolie. Dit maceraat geeft een mooie paarse kleur aan zeep. Je kan dit poeder ook direct toevoegen aan de zeep maar dan krijg je geen spikkelvrij resultaat. We gebruiken Alkanetwortelpoeder in de zeep Lilac Lavender

Cacao: Cacaopoeder kleurt de zeep bruin. We gebruiken een klein beetje van dit poeder in de zeep Beshuuze

Groene klei: Het zorgt voor een prachtige zachtgroene kleur en helpt overtollige olie van de huid te absorberen. We gebruiken groene klei in de zeep Berry in the Bush

Indigo: Dit prachtige blauwe poeder is een natuurlijk kleurstof die wordt gewonnen uit de bladeren en stengels van indigo bevattende planten. In China wordt dit poeder gebruikt vanwege medicinale doeleinden, maar een meer voorkomende toepassing is als kleurstof. In de zeep geeft het een mooie zachtblauwe kleur. We gebruiken Indigo in de zepen Starry Starry Night en Beshuuze

Meekrabwortel: Meekrapwortel is een eeuwenoude natuurlijke kleurstof die werd gebruikt om lippen, wangen en haren rood te kleuren. In zeep geeft de poeder een zacht roze en mauve kleur. We gebruiken Meekrabwortelpoeder in de zeep Just Soap

Rhassoulklei: Deze klei, ook bekend als Marokkaanse lavaklei, heeft een zacht scrubbende werking. Het geeft ook een zacht beige kleur aan de zeep. We gebruiken Rhassoulklei in de zeep Beshuuze.

Rode klei: Rode klei voegen we toe voor een het reinigend vermogen en natuurlijke exfoliatie, maar vooral omdat het een mooie oranjerode kleur in de zeep geeft. We gebruiken Rode klei in de zeep Berry in the Bush

Rozenbottelpoeder: is gemaakt van gemalen rozenbottels van de Hondsroos. Het geeft een zachte oranjeroze kleur. We gebruiken Rozenbottelpoeder in de zeep Whole Lotta Rosie

Spirulina: wordt gemaakt van de blauwgroene zoetwateralg. Spirulina heeft een ontgiftende werking en een hoog gehalte aan antioxidanten en eiwitten. In onze zeep wordt  spirulinapoeder gebruikt voor de mooie groene kleur die het geeft aan de zeep. We gebruiken spirulinapoeder in de zepen Berry in the Bush en Zero Waste Feest.

Kokosolie
Cocos nucifera

De kokospalm of klapperboom  behoort tot de palmenfamilie en komt in bijna alle tropische gebieden voor. De kokospalm produceert kokosnoten, waaruit verschillende producten worden gewonnen, waaronder kokosolie. Kokosolie is een plantaardig vet dat uit kokosnoten gewonnen wordt door het vruchtvlees fijn te stampen, te drogen en daarna  in oliemolens te persen.


De samenstelling van kokosolie, die voornamelijk uit verzadigde vetten bestaat, zorgt ervoor dat je huid de olie goed opneemt en vocht vasthoudt. Het in de olie aanwezige caprylzuur heeft   zuiverende eigenschappen en beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.  Verder bevat kokosolie vitamine E,  die huidschade herstelt en vroegtijdige vorming van rimpeltjes en pigmentvlekken tegengaat.


De volgende zepen van EssySentials bevatten kokosolie:

Berry in the Bush, Beshuuze, Citrus Sweet & Sour, Just Soap, Lilac Lavender, Mystical Moon,
Starry Starry Night, Whole Lotta Rosie  en Zero Waste Feest, 

Kruidenextracten

Olijven worden volop geteeld in landen met warme droge zomers en relatief milde winters. In de landen rondom de Middellandse zee komen ze zeer veel voor.  De olijf groeit uit tot een groenblijvende boom van een meter of negen.

Extra vierge olijfolie is de olie die op lage temperatuur uit olijven wordt geperst,  zonder het gebruik van oplosmiddelen. Alle waardevolle stoffen blijven zo behouden. EssySentials gebruikt alleen extra vierge olijfolie. 

Olijfolie is een geweldige olie voor huid- of haarbehandelingen en wordt als sinds de oudheid gebruikt om zeep te maken. Deze olie is rijk aan vetzuren, antioxidanten, polyfenolen en vitamine A, C, D en E en helpt dan ook om de huid te verzachten, te beschermen en te voeden.


De volgende zepen van EssySentials bevatten kruidenextracten:

 • Berry in the Bush: extract van Brandnetel en Ginkgo Biloba
 • Beshuuze: extract van Eikenmos, 
 • Citrus Sweet & Sour: extract van Citroenmelisse, 
 • Just Soap: extract van Goudsbloem en Kamille   
 • Lilac Lavender: extract van Artisjokkruid
 • Mystical Moon: extract van Passiebloem en Vrouwenmantel,
 • Whole Lotta Rosie: extract van Rozenblaadjes en Wilgenroosje

Lijnzaadolie
Linum usitatissimum

Lijnzaadolie of kortweg lijnolie wordt gemaakt uit de zaden van olievlas. De zaden van olievlas, die ongeveer 40% olie bevatten, zijn kleine, bruine, ovaalvormige zaadjes die verder veel vetzuren, vezels, vitamine B1 en B2, magnesium, kalium, zink en calcium bevatten. De lijnolie wordt gemaakt door de zaden van olievlas uit te persen.


De volgende zepen van EssySentials bevatten lijnzaadolie:

 Citrus Sweet & Sour en Zero Waste Feest, 

Natriumhydroxide

Alle zepen van EssySentials zijn gemaakt met gebruikmaking van natriumhydroxide.

Natriumhydroxide, ook wel caustische of bijtende soda genoemd, is een essentieel ingrediënt in het zeepmaakproces. Er bestaat geen harde zeep zonder het gebruikt van natriumhydroxide.. Wanneer natriumhydroxidekorrels met een vloeistof (water of kruidenextract) worden gemengd, ontstaat een loogoplossing. Zodra deze loogoplossing met vetten en oliën wordt gemengd, komt een chemische reactie op gang die verzeping wordt genoemd. Loog, water en oliën worden gedurende enkele weken omgezet in een pure, harde zeep. Aan het einde van het uithardingsproces (circa 4 tot 6 weken), is er in de zeep geen loog, geen olie en geen water meer te vinden. Wat als resultaat overblijft is een prachtige handgemaakte zeep.

Olijfolie
Olea europaea

Olijven worden volop geteeld in landen met warme droge zomers en relatief milde winters. In de landen rondom de Middellandse zee komen ze zeer veel voor.  De olijf groeit uit tot een groenblijvende boom van een meter of negen.

Extra vierge olijfolie is de olie die op lage temperatuur uit olijven wordt geperst,  zonder het gebruik van oplosmiddelen. Alle waardevolle stoffen blijven zo behouden. EssySentials gebruikt alleen extra vierge olijfolie. 

Olijfolie is een geweldige olie voor huid- of haarbehandelingen en wordt als sinds de oudheid gebruikt om zeep te maken. Deze olie is rijk aan vetzuren, antioxidanten, polyfenolen en vitamine A, C, D en E en helpt dan ook om de huid te verzachten, te beschermen en te voeden.


De volgende zepen van EssySentials bevatten olijfolie:

Berry in the Bush, Beshuuze, Citrus Sweet & Sour, Just Soap, Lilac Lavender, Mystial Moon,
Starry Starry Night, Whole Lotta Rosie  en Zero Waste Feest, 

Rozenbottelolie
Rosa canina

Onze Rozenbottelolie, ook wel rosehip olie genoemd, wordt gemaakt van de zaden van de wilde rozen struik. De rozenbottel olie wordt uit de zaden geperst. De zaden worden in een zaden perser plat gedrukt. De pulp die vrij komt wordt verwijderd. De overgebleven sappen worden opgevangen en vormen samen de Rosehip olie.

Rozenbottelolie zorgt voor een goed gehydrateerde huid. Het geeft de huid een zachte en soepele werking en een natuurlijk en verzorgde uitstraling. Rozenbottelolie wordt vaak gebruikt tegen een strakke en droge huid en  rimpelvorming.  


De volgende zepen van EssySentials bevatten rozenbottelolie:

Whole Lotta Rosie

Scrubbende ingrediënten

in enkele zepen

Je huid werpt op natuurlijke wijze dode huidcellen af om elke 30 dagen plaats te maken voor nieuwe cellen. Soms vallen dode cellen niet helemaal weg. Dit kan resulteren in droge, schilferige plekken en verstopte poriën. Het is dan raadzaam om je huid te scrubben, bijvoorbeeld met een korrelige substantie. Door de schurende werking verwijder je dode huidcellen van je huidoppervlak.   

We hebben op dit moment twee scrubzepen in het assortiment.  
 • Beshuuze: Rhassoulklei uit Marokko en Zand en Dennennaalden uit natuurgebied Boshuizerbergen.
  De Rhassoulklei en het zand bestaan uit  kleine tot zeer kleine korrels. Daardoor heb je met deze zeep een  heel milde scrub.
 • Mystical Moon: Maanzaad,
  Het maanzaad bestaat uit flinke korrels, die je lichaam een flinke scrub kunnen geven. Doordat de korrels mooi rond zijn, krast deze zeep niet te hard.

Saffloerolie
Carthamus tinctorius

Saffloerolie of disterolie wordt gewonnen uit de zaden van de saffloerdistel en werd vroeger veell als verfstof gebruikt. De zaden lijken wat op zonnebloempitten. De olie  is een dunne, lichtgele, natuurlijke en plantaardige olie met een neutrale geur en smaak. De koudgeperste Saffloerolie wordt veelvuldig aan cosmetica toegevoegd omdat het zoveel werkzame stoffen bevat zoals vitamine E, A en K en de mineralen, natrium, ijzer, kalium, magnesium, calcium, koper, fosfor, zink, jodium, mangaan en selenium.


De volgende zepen van EssySentials bevatten saffloerolie:

Berry in the Bush 

Zoete Amandelolie

Prunus Dulcis

Zoete amandelolie wordt gewonnen uit de vruchten van de zoete amandelboom. Amandelbomen worden geteeld in Marokko, Zuid-Europa, Iran, Turkije en tegenwoordig vooral in Californië. De amandelnoten worden schoon gemaakt en daarna koudgeperst. Tijdens het persen komt de olie uit de noten. Deze ruwe olie wordt nog een keer gefilterd.


Zoete Amandelolie is een verzachtende olie die geschikt is voor ieder huidtype, maar vooral voor de droge huid een weldaad is. De olie reguleert het vochtgehalte in je huid en gaat huidveroudering tegen door het hoge gehalte aan vitamine A en E. Deze olie verzacht, hydrateert en ontsmet de huid.


De volgende zepen van EssySentials bevatten zoete amandelolie:

Citrus Sweet & Sour, Mystical Moon, Whole Lotta Rosie en Zero Waste Feest, 

Zonnebloemolie

Helianthus Annuus

Zonnebloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de zonnebloemen via koude persing. Omdat zonnebloemolie een hoog gehalte aan linolzuur heeft en een eerder laag gehalte aan verzadigde, langketenige vetzuren, is het een lichte en mild verzorgende olie. De olie  laat geen vetfilm op de huid achter,


De volgende zepen van EssySentials bevatten zonnebloemolie:

Just Soap, Lilac Lavender en Mystical Moon,