Alle zepen van EssySentials

een korte geschiedenis van de zeep

en uitleg over het productieproces

  • De zepen van EssySentials zijn handgemaakt in eigen zeepatelier. Elke zeep is uniek qua kleurenpatroon.
  • De zepen zijn gemaakt van hoge kwaliteit oliën en boters, kruidenextracten, natuurlijke kleurstoffen en etherische oliën.
  • Door de ergonomische vorm EssyStar blijft de zeep goed in je hand liggen. Het is afgelopen met wegglippende zepen!
  • Iedere zeep is verpakt in een duurzaam linnen zakje. Handig, vrij van plastics en leuk om cadeau te geven.
  • Een vaste zeep is erg zuiniger in gebruik. Het is wel belangrijk dat je hem na gebruik goed laat opdrogen.
  • Een vaste zeep is heel handig op reis. Licht en compact en geen lekkende flessen meer in je bagage.

De vorm maakt het verschil...

...en tot het laatst blijft de stervorm behouden

Veel mensen zeggen: "Dat is erg leuk die vorm, maar bij gebruikt zal die wel snel verdwijnen?" En dat is juist niet het geval. Doordat de zeep tijdens het gebruik tussen je vingers ligt, behoudt hij zijn vorm. Hij wordt kleiner en dunner, maar de stervorm blijft. 

Totdat hij zo dun is, dat hij bijna breekt. Als je slim bent pak je dan een nieuwe zeep pakt en drukt de natte, dunne zeep erop. Een tijdje laten drogen en zo kun je je zeep tot de laatste kruimel opgebruiken. Dat is pas zuinig!   

Alle zepen van Essysentials op een rij

Zero Waste Feest

Zeep/shampoo
Toelichting


Starry Starry Night

Zeep/shampoo
Toelichting


Berry in the Bush

Zeep/shampoo
Toelichting


Lilac Lavender

Zeep/shampoo
Toelichting


Citrus Sweet&Sour

Zeep/Shampoo
Toelichting


Whole Lotta Rosie

Zeep/Shampoo
Toelichting


Just Soap

Zeep/shampoo
Toelichting


Beshuuze

Scrubzeep

Toelichting


Mystical Moon

Scrubzeep
Toelichting


Ontstaan van zeep in een notendop

Zeep in de prehistorie

Wanneer zeep precies is ontstaan is niet bekend. Wellicht was in de prehistorie al sprake van gebruik van zeep. Bij verbranding van hout ontstaan natrium- en kaliumhydroxide, stoffen die nodig zijn om zeep te maken. Bij het braden van een stuk wild moet er zeker vet in de as zijn gedropen. Wellicht ontdekten onze verre voorouders dat de as ging schuimen op het moment dat ze het vuur met water blusten. Hebben ze dat schuimend goedje gebruikt als zeep? We weten het niet.


Babyloniërs, Egyptenaren, Romeinen

Wat we wel weten is dat de Babyloniërs, de Egyptenaren en de Romeinen zeep gebruikten. Dat is uit archeologische vondsten en oude teksten bekend geworden. De Arabische wereld kent al van oudsher centra van zeepindustrie. Ook nu nog is Aleppo, een stad in Syrië, bekend om zijn zeep uit pure olijfolie en laurierolie. Vanuit het Midden-Oosten heeft het ambacht van zeep maken zich langzaam verspreid naar Europa.


Industriële revolutie tot heden

In de Industriële revolutie werd zeep een betaalbaar massaproduct voor de middenklasse. Iets later werd ook vloeibare zeep populair. Na beide wereldoorlogen heerste er schaarste aan natuurlijke grondstoffen. Daardoor kwam onderzoek naar en de productie van synthetische zeep op gang. Na verloop van tijd verdwenen de traditionele vaste zepen grotendeels uit het winkelschap. Het winkelbeeld werd - en wordt nog steeds -  overheerst door plastic flessen vol met synthetische zeepproducten.

Gelukkig is de laatste jaren weer een omslag gaande. Steeds meer mensen vervangen hun vloeibare zepen en shampoos weer voor een mooie vaste zeep met eerlijke ingrediënten. 

Hoe wordt onze zeep gemaakt?

via koud proces om alle waardevolle stoffen te behouden

Door het zorgvuldige proces op lage temperatuur blijven alle waardevolle stoffen behouden

Het maken van een vaste zeep door middel van het koude proces is relatief een arbeidsintensieve methode.
Eerst maak ik een plantenextract met heilzame kruiden. Als dat plantenextract afgekoeld is, voeg ik daar de precies afgemeten hoeveelheid natriumhydroxide aan toe. De natriumhydroxide reageert met het water van het plantenextract en er ontstaat loog. Bij die reactie komt flink wat warmte vrij, daarom moet deze vloeistof afkoelen. Ondertussen meet ik de juiste hoeveelheden oliën en vetten af. Alle vetten en oliën gezamenlijk verwarm ik zodat de vaste vetten smelten. Daarbij zorgt ik ervoor dat deze oliën en vetten op een zo laag mogelijk temperatuur blijven, zodat alle waardevolle stoffen in de vetten bewaard blijven.

De hoeveelheden olie, water en loog zijn precies op elkaar afgestemd. Het is enorm belangrijk om precies het berekende recept aan te houden, om een goede zeep te krijgen die gezond is voor je huid.


Als beide vloeistoffen dezelfde temperatuur hebben (rond 45 graden) voeg ik de loog bij de oliën en begin ik te kloppen, in eerste instantie met een garde en later met een staafmixer. Afhankelijk van het recept voeg ik kleurstoffen en etherische oliën toe. Het beslag dat dan gereed is, giet ik in een mal die ik warm afdek. Het zeepbeslag in de mal is na ongeveer 1 dag gestold.


Als de zeep voldoende gestold is, haal ik hem uit de mal en snij hem met een speciale zeepsnijder. De zeep is dan nog niet klaar voor gebruik. Hij is nog te zacht en mogelijk zitten er nog wat minimale restantjes loog in die nog geen reactie zijn aangegaan met de oliën. Om goed uit te harden en om er zeker van te zijn dat alle loog is omgezet naar zeep, moet de zeep 4 tot 5 weken rusten. Daarbij verliest de zeep nog zo’n 10% aan vocht. Pas na die rustperiode kan de zeep met een gerust hart gebruikt worden.


Hieronder heb ik het zeepproces in beeld gebracht. Dat heb ik gedaan met een recept voor een kleine hoeveelheid zeep en met een andere mal dan mijn reguliere mal.  Op deze manier kon ik het proces beter in beeld  brengen.

Esther Swinkels

eigenaar EssySentials

Nog steeds zie ik elke zeep als een mooi stukje gestolde natuur!

Ik vind het prachtig om tijdens het productieproces te zien hoe de
vloeibare oliën reageren met de loog en er direct een reactie op gang komt. En hoe, uit al die vloeibare natuurlijke producten, uiteindelijk een vaste zeep tevoorschijn komt. Nog steeds zie ik elke zeep als een mooi stukje gestolde natuur.

Het zeepproces in beeld

Zero Waste Feest

Een heerlijke vaste zeep met de frisse geur van teatree etherische olie.

Te gebruiken als zeep en shampoo.


De basiszeep van deze Zero Waste Feest maak ik met olijf-, kokos- en lijnzaadolie, cacaoboter en zoete amandelolie. Alle oliën en boters samen zorgen voor een mooi schuimende zeep die luxe aanvoelt op de huid. Voor de groene kleur gebruik ik spirulina en groene klei. 


De blokjes in de zeep zijn gemaakt van restjes zeep die overblijven bij het snijden van verschillende zepen. Door deze restjes te gebruiken, gaan geen waardevolle grondstoffen verloren… een waar Zero Waste Feest.

Starry Starry Night

Een heerlijke vaste zeep, met de verleidelijke geur van een zwoele zomeravond.

Te gebruiken als zeep en shampoo.


Deze vaste zeep/shampoo is geïnspireerd op Van Gogh’s schilderij Starry Night met de swirl van donkere kleuren indigo (blauw) en actief kool (zwart).

De geurcombinatie bestaat uit de etherische oliën zwarte peper, ylang ylang en steranijs.


 Ik maak  Starry Starry Night   met olijf-, kokos-, en avocado-olie, cacaoboter en karitéboter (sheaboter). Alle oliën en boters samen vormen een mooi schuim dat luxe aanvoelt op de huid, maar ook op het haar.

Berry in the Bush

Een heerlijke vaste zeep, met een exotische, kruidige geur.

Te gebruiken als zeep en shampoo.


Deze vaste zeep/shampoo is geïnspireerd op een bezoek aan de jungle in Venezuela. Natuurlijk heeft de Berry in the Bush een groene basiskleur (spirulina en groene klei). Daardoor springt de oranje-rode ‘bes’ (rode klei) er visueel mooi uit.


Ik maak deze Berry in the Bush zeep met olijf-, kokos-, en saffloerolie en karitéboter (sheaboter).


Als geurcombinatie heb ik gekozen voor de bloemige geranium, fris citroengras en kruidige basilicum.

Lilac Lavender

Een heerlijke vaste zeep, met de herkenbare geur van prachtig bloeiende lavendelvelden in de Provence.

Te gebruiken als zeep en shampoo.


De lila kleur  is gemaakt met een maceraat (kruidenolie) van alkanetwortel. Vanzelfsprekend bestaat de geur van deze zeep uit lavendel  etherische olie.


Ik maak deze Lilac Lavender met olijf-, kokos-, zonnebloem-,   jojoba- en castorolie en cacaoboter. Alle oliën en boters samen zorgen voor een mooi schuimende zeep die luxe aanvoelt op de huid, maar ook op het haar.  

Citrus Sweet&Sour

Een heerlijke vaste zeep, met de opwekkende geur van 6 verschillende frisse citrusvruchten en citroengras.

Te gebruiken als zeep en shampoo.


Voor de mooie sinaasappeloranje kleur gebruik ik Annattozaad. Dit gemalen zaad is een natuurlijke kleurstof en wordt in Nederland ook gebruikt om  kaas te kleuren.


Ik maak deze Citrus Sweet&Sour met olijf-, kokos, lijnzaad-  en zoete amandelolie en cacaoboter. Alle oliën en boters samen zorgen voor een mooi schuimende zeep die luxe aanvoelt op de huid, maar ook op het haar.  

Whole Lotta Rosie

Een heerlijke vaste zeep, met een aantal rozeningrediënten, maar ook een aantal ingrediënten die alleen in naam aan de roos doen denken. Je krijgt dus Heel wat Roos (Whole Lotta Rosie), maar geen pure rozenzeep.

Te gebruiken als zeep en shampoo.


Als geurcombinatie heb ik gekozen voor de roosgeranium, palmarosa en rozemarijn. Deze combinatie etherische oliën geeft een kruidige zeep met een subtiel rozenaroma.

De zeep krijgt kleur door het toegevoegde rozenbottelpoeder. Dit geeft een oudroze tint.


Ik maak de Whole Lotta Rosie zeep  met olijf-,  kokos- en rozenbottelolie en karitéboter (sheaboter). Alle oliën en boters samen zorgen voor een mooi schuimende zeep die luxe aanvoelt op de huid, maar ook op het haar.  

Just Soap

Een heerlijke vaste zeep, speciaal voor mensen met een gevoelige huid. Geheel vrij van etherische oliën!

Te gebruiken als zeep en shampoo.


Om de zeep nog milder te maken, gebruik ik een kruidenextract van Kamille en Goudsbloem. Kruiden die bekend staan om hun milde en verzorgende werking.

De kleur van Just Soap is licht met een zacht-roze swirl van meekrabwortelpoeder.


Ik maak deze Just Soap  met kokos-, olijf-,  zonnebloem-,  jojoba- en castorolie en cacaoboter. Alle oliën en boters samen zorgen voor een mooi schuimende zeep die luxe aanvoelt op de huid, maar ook op het haar.

Scrub Beshuuze

Een heerlijke vaste zeep, met de kruidige geur van een naaldbos op een broeierige zomermiddag.

Te gebruiken als scrubzeep.


Deze scrubzeep is geïnspireerd op het natuurgebied Boshuizerbergen in Venray, in de volksmond  Boshuuze genoemd. De blauwe ‘bes’ in de zeep symboliseert  de mooie rijpe jeneverbessen, die volop groeien in dit gebied. De beige kleur staat voor het stuifzand en het bruin voor de boomstammen van knoestige eiken en grillige grove dennen. Het zand en dennennaaldenpoeder die als scrubingrediënten worden gebruikt, komen echt uit dit gebied.


Ik maak deze Beshuuze met kokos-, olijf- en arganolie en cacao- en karitéboter (sheaboter). Alle oliën, boters en srubingrediënten samen zorgen voor een mooi schuimende zeep die de huid mild stimuleert.

Scrub Mystical Moon

Een heerlijke vaste zeep, met de mystieke geur van een frisse maanverlichte lentenacht.

Te gebruiken als scrubzeep.


De kleur van Mystical Moon is licht met zwarte puntjes van de maanzaadjes die een stevige scrub geven. Als geurcombinatie heb ik gekozen voor de etherische oliën Bergamot, Patchouli en Ylang Ylang. Deze combinatie zorgt voor een ijle, mystieke geur.


Ik maak deze Mystical Moon met kokos-, olijf-,  zonnebloem-,  jojoba- en  cacaoboter. Alle oliën, boters en scrubingrediënten samen zorgen voor een mooi schuimende zeep die de huid flink stimuleert.