Er op je paasbest uitzien is niet moeilijk... 10 Tips
06 april 2023 
in Blog
8 min. leestijd

Er op je paasbest uitzien is niet moeilijk... 10 Tips

Tegenwoordig wordt de term ‘op je paasbest’ gebruikt als je heel feestelijk bent gekleed. Deze term voert terug op de katholieke gebruiken rondom Pasen. Naast alle religieuze gebruiken, was het traditie dat iedereen die dagen in bad ging en in het nieuw werd gestoken.

Pasen zoals het vroeger was
 
Ongeacht het weer of de datum waarop Pasen viel, gingen mensen op eerste paasdag hun zomergarderobe dragen. Dan zaten alle jongetjes en meisjes strak gewassen en gekamd tijdens de hoogmis in een vaak ijskoude kerk te blauwbekken. In hun mooie korte broekjes en jurkjes, dat wél, maar ik vraag me af of ze daarmee op dat moment erg blij waren.  .

Veel mensen gingen in die tijd slechts sporadisch in bad, maar de dag voor Pasen werd iedereen grondig schoon geboend. Niet alleen hun kleding moest er op z'n paasbest uitzien. ook de mensen zelf moesten er die dagen schoon en fris bijlopen. Eén voor één gingen de kinderen in de teil. De oudste eerst en vervolgens alle anderen in het zelfde water, dat langzamerhand steeds kouder en viezer werd. Als zeep werd altijd een blok vaste zeep gebruikt. Pa en ma wasten zich 's avonds, maar zij deden dat in vers water.

Pasen zoals het nu is
 
Tegenwoordig is dat wel anders. Veel mensen kopen wat ze willen, wanneer ze maar willen. En van sporadisch in bad, zijn massa’s mensen overgegaan op dagelijks onder de douche of in bad. Trouwens bijna nooit meer met een vaste zeep, maar met een keur aan vloeibare zepen, wasgels, shampoos, scrubs en conditioners.
 Niet dat ik terug wil naar vroeger. Nee, brrr ik moet er niet aan denken. Maar of alles wat we tegenwoordig doen nu zo goed is voor onze huid, betwijfel ik.

Wees lief voor je huid
 
Je huid is je grootste orgaan van je lichaam en het is goed om hier even bij stil te staan. Alle organen in het menselijk zijn met elkaar verbonden en dus is ook de huid verbonden met en afhankelijk van de interne organen.
 Iedereen wil een mooie strakke huid, het liefst zonder rimpels. De grootste kans hierop is als je lief bent voor je hele lichaam en zorgt voor een zo gezond mogelijke levensstijl. Dat betekent dat je je lijf kunt helpen door gezonde voeding te eten en te beschermen tegen schadelijke invloeden zoals te veel zon, roken en alcohol.

Ik geef hieronder een aantal tips die kunnen helpen om je huid mooi en gezond te krijgen en te houden. Daarbij gelden wel een aantal kanttekeningen:

  • Hoe je huid eruit ziet en veroudert, is voor een groot deel genetisch bepaald. Daarop heb je weinig invloed. De huid van de ene persoon krijgt gewoon sneller rimpels dan de huid van een ander. Daar is helaas niets aan te doen.
  • Vrouwen hebben een dunnere huid dan mannen en daardoor ook een gevoeligere huid. Voor kinderen geldt het nog sterker dat hun huid dunner en gevoeliger is. Dus huidverzorging die voor mannen geschikt is, is zeker niet altijd voor vrouwen of kinderen geschikt
  • Als je een huidaandoening hebt, kun je beter niet te veel experimenteren met allerlei crèmes, zalfjes, zepen, make up en dergelijke. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen bepaalde huidaandoeningen verergeren. In dat geval adviseer ik om vooral voorzichtig te zijn. De mensen die leven met een huidaandoening weten daar zeker alles van.

10 tips voor een gezonde huid
 
Met bovenstaande kanttekeningen in mijn achterhoofd, heb ik toch 10 tips om je huid zo lang mogelijk op haar paasbest te houden. Hier volgen ze:

Tip 1: Voeding voor een mooie huid

 Een gezond, vers en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om je huid van binnenuit te voeden. De meest belangrijke vitamines voor je huid zijn vitamine A, C en E en daarnaast zijn er ook nog verschillende antioxidanten die je van nature aantreft in groente en fruit.

Je zou natuurlijk kunnen kiezen voor supplementen, maar daarvan ben ik over het algemeen geen voorstander. Helaas zijn veel supplementen die in winkels en op internet worden aangeboden, door hun chemische samenstelling slecht opneembaar voor het lichaam. De vitamines en mineralen die natuurlijk “verpakt” zijn in groenten en fruit, daarentegen zijn over het algemeen wél goed opneembaar.

Voeding met vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken uit carotenoïden (jawel, uit wortelen, pompoen, bieten en boerenkool, maar ook uit bijvoorbeeld eieren).

Voeding met vitamine C (veel aanwezig in fruit en diverse groenten) is noodzakelijk omdat het helpt bij de productie van collageen. Dit is essentieel om de huid jong te houden. Daarbij is het ook een krachtige antioxidant en een belangrijke ondersteuner bij bijvoorbeeld de opname van ijzer.

Ook vitamine E maken we niet zelf aan, maar moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Het zit onder andere in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. Het is voor je gehele lichaam een belangrijke vitamine en voor je huid zelfs essentieel. Het zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt schade die de zon aanricht aan de cellen. Bovendien versterkt het de barrièrefunctie van de huid. Van nature is vitamine E de meest voorkomende vitamine in de huid, met name de bovenste laag met dode huidcellen. De vitamine  komt via ons lichaam in het talg terecht, en zo in deze bovenste huidlaag.

Tip 2: Pas op voor teveel zout en suiker

 Je lichaam heeft zout nodig, maar teveel zout is niet goed voor je. Als je teveel zout eet heeft dat impact op je immuunsysteem en ook op je huid. Daardoor kun je weer last krijgen van ontstekingen met alle puistjes, droge huid en andere gevolgen van dien.

Ook een teveel aan suiker is niet goed voor je lijf en voor je huid. Suiker zorgt ervoor dat je bloedsuiker omhoog gaat en je lichaam meer insuline moet aanmaken. Als je structureel teveel toegevoegde suikers nuttigt, is het gevolg een chronische ontstekingsreactie door je hele lichaam. Die ontsteking moet opgeruimd worden en het afval wordt zichtbaar als puistjes en onregelmatigheden op je huid. Bovendien maakt je lichaam dan enzymen aan die de productie van collageen en elastine verminderen, waardoor je sneller rimpels krijgt.

Tip 3: Bescherm je huid tegen de zon

 Zonnestraling heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant krijg je huidschade als je teveel zonlicht krijgt. Zonlicht bestaat uit uv-A- en uv-B-stralen. Uv-B-straling is verantwoordelijk voor het verbranden en rood worden van je huid. Uv-A-stralen hebben het vermogen om dieper in je huid door te dringen en kunnen je DNA beschadigen. Voorkomen is beter dan genezen, dus bescherm je huid élke dag tegen de schadelijke stralen van de zon.

Aan de andere kant zorgt het zonlicht dat je vitamine D aanmaakt en dat is belangrijk voor een glanzende, gezonde huid. Vitamine D kan eraan bijdragen dat bepaalde ontstekingen in de huid verminderen. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Hoe donkerder de huid is, hoe minder uv-B doordringt tot de lagen in de huid die zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Mensen met een donker huidtype kunnen dus langer veilig in de zon blijven. Kinderen moeten altijd beschermd worden voordat ze de zon ingaan.

Tip 4: Lekker bewegen

 Door lekker te bewegen, liefst in de buitenlucht, verhoog je de bloedcirculatie in je lichaam en ook in je huid. Hierdoor zorg je ervoor dat de kleinste bloedvaatjes in je huid sterker worden en de transportfunctie van het bloed in je huid verbetert. Een goede bloedcirculatie is van belang om beschermende antioxidanten naar de huid te brengen en een gezonde tint te hebben.

Tip 5: Huidverzorging voor de avond

 ’s Nachts herstelt de huid de beschadigingen die ze overdag heeft opgelopen. Om hier optimaal van te profiteren is het belangrijk om voor het slapen gaan je gezicht goed te reinigen. Hiermee verwijder je naast make-up ook viezigheid uit de lucht, die op je gezicht is blijven plakken en die je poriën kan verstoppen.

 Na het reinigen kun je een verzorgende olie aanbrengen. Zelf kies ik in de avond voor mijn relatief droge gezichtshuid meestal voor een paar druppels jojoba olie. De olie, die ook geschikt is voor de gevoelige en vettere huid, verstopt je poriën niet en zorgt voor een zachte, soepele huid.

Tip 6: Voldoende slaap

 Slapen is essentieel om je huid te herstellen van de ‘schade’ die het overdag opgelopen heeft. Je huid staat gedurende de dag immers continu bloot aan vrije radicalen en externe factoren zoals stof, stress, verkeerde voeding, zonlicht… Daardoor wordt je huid doffer, krijgt onzuiverheden en veroudert sneller.

Tijdens het slaapproces daalt het stresshormoon (cortisol) en stijgt het slaaphormoon (melatonine). Melatonine heeft, naast invloed op het inslapen, ook invloed op het verouderingsproces van de huid. Het beschermt tegen celschade, zorgt dat de huid weer nieuw collageen aanmaakt en helpt de huid herstellen.
 Als je structureel te weinig slaapt krijgt, worden deze processen niet optimaal uitgevoerd. Probeer dus tenminste 6-8 uur per nacht te slapen.

Tip 7: Huidverzorging in de ochtend

 Ook in de ochtend is het belangrijk dat je je huid goed verzorgt en voorbereidt op weer een dag vol belevenissen. Het best maak je je gezichtshuid nat met lauwwarm water en wrijf het zachtjes schoon. De rest van je lijf mag je best met een milde zeep wassen, liefst een zeep met zo weinig mogelijk synthetische toevoegingen. Dep vervolgens je huid droog met een schone handdoek.

Hierna kun je je huid verzorgen met een verzorgingsproduct dat bij jouw huid past. Ikzelf gebruik hiervoor altijd een paar druppels arganolie voor mijn gezicht. Dat trekt snel in de huid en voelt niet vettig aan. Arganolie is diep voedend voor de huid en bevat een hoog percentage antioxidanten die de huid hydrateren en beschermen.

Tip 8: Stop met roken

 We weten allemaal dat roken slecht is voor je gezondheid. Ook voor een mooie huid is roken desastreus. Dat komt omdat roken de aderen vernauwt en de bloedsomloop vermindert. Daardoor kan er minder bloed en zuurstof naar je huid stromen, waardoor de huidcellen minder voeding krijgen en zich minder goed kunnen herstellen. Roken zorgt er ook voor dat je huid droger wordt en er minder collageen wordt aangemaakt.
Op den duur kan roken een verscheidenheid aan huidproblemen veroorzaken, van fijne lijntjes en rimpels, vergrote poriën, wallen onder de ogen, een doffe en ongezonde teint, tot aan (huid)kanker.

Ik weet dat het heel, héél lastig is, maar als je een mooie, gezonde huid wilt, is stoppen met roken één van de beste keuzes die je kunt maken. Misschien zelfs de allerbeste keuze!

Tip 9: Stoombad

 Neem eens af en toe een stoombad. Kom lekker tot rust in zo’n met stoom gevulde ruimte, die door de waterdamp een hele hoge luchtvochtigheid heeft. Naast het feit dat het heerlijk ontspannend is, zorgen de stoom en de aangename temperatuur ervoor dat je poriën in de huid open gaan en je huid van binnenuit wordt gereinigd. Dat verbetert de bloedcirculatie en helpt bijvoorbeeld tegen acne.

Tip 10: Accepteer je ouder wordende huid

 Als je ouder wordt maakt je huid onherroepelijk minder collageen aan en wordt minder elastisch, hoe goed je er ook voor zorgt en wat je er ook op smeert. Daarom horen fijne lijntjes en rimpels bij het ouder worden. Ze zijn een weergave van keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, van je levensloop en van alle ervaringen die je in de loop van je leven hebt opgedaan. Het mooiste is als je dat kunt accepteren en kunt houden van hoe het leven je heeft gevormd en getekend. Probeer dus blij te zijn met wie en hoe je bent, dan straal je van nature.Altijd op je paasbest!
 
Als je al de bovenstaande tips toepast, zal je er altijd op je paasbest uitzien. Niet alleen met pasen maar door het hele jaar heen. De één met wat meer lijntjes of onregelmatigheden dan de ander, maar dat hoort bij jou en bij jouw natuurlijke schoonheid. Want die komt nog altijd van binnen!

Over de schrijver
Trouwe partner van Peter, trotse moeder van Kylian, Amber en schoonzoon Sezer en blije oma van Aydin en Leyla. Dol op de natuur en gidsen als IVN natuur- en landschapsgids. Duurzaamheid als centraal thema in mijn leven. Sinds 2022 eigenaar van Essysentials, waar ik met veel liefde prachtige natuurzepen maak.
Reactie plaatsen