In de spotlights: Zero Waste Feest
07 februari 2023 
in Blog
1 min. leestijd

In de spotlights: Zero Waste Feest

Van 6 t/m 11 februari is de week van de Circulaire Economie. Wat mij betreft een belangrijke week om eens extra aandacht aan te besteden. Want qua grondstoffengebruik is nog steeds behoorlijk wat te verbeteren in ons land. We komen uit de Lineaire economie, bevinden ons nu in de recycle economie en moeten wat mij betreft zo snel mogelijk naar de circulaire economie. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Het basisprincipe van een circulaire economie – ook wel kringloopeconomie genoemd - is dat alle grondstoffen telkens opnieuw worden gebruikt. Daardoor zijn er aanzienlijk minder nieuwe grondstoffen nodig en ontstaat er (vrijwel) geen restafval. Belangrijk dus die circulaire economie…

Zeepproductie bij EssySentials
Bij EssySentials maakten we in eerste instantie 8 soorten zepen, allemaal met puur plantaardig ingrediënten en daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Bij elke productie gieten we zeepbeslag in speciale kokermallen. Als het zeepbeslag gestold is, worden de zeepkokers uit de mallen gehaald en gesneden. Daarbij blijven van elke koker aan de bovenkant en de onderkant snijresten over.

Met man en macht probeerden we met ons gezin die snijresten op te gebruiken, maar daar waren we letterlijk niet tegenop gewassen. De berg zeepresten groeide en groeide. Ik wilde die ook niet weggooien. Dat zou toch zonde zijn. Het was goede zeep en er zaten waardevolle ingrediënten in.

In the spotlights: Zero Waste Feest
Toen kwam ik op het idee om die zeepresten te gebruiken in een nieuwe zeep. De zeepresten sneden we in kleine dobbelsteenblokjes, we maakten een mooi zeepbeslag met een heerlijk fris geurtje van teatree etherische olie en gezamenlijk vormden ze een mooie nieuwe zeep.

Door dit zo te doen, heb ik tegenwoordig 9 soorten zeep én geen zeepafval meer. Zero Waste dus… Mooi toch, dat is pas circulair werken!  
Toen we een naam zochten voor deze nieuwe zeep, was die zo gevonden. In deze week van de circulaire economie zet ik dan ook graag de zeep Zero Waste Feest in de spotlights.

Wil je er het fijne van weten? Kijk dan in mijn zeepwinkel.

 

Over de schrijver
Trouwe partner van Peter, trotse moeder van Kylian, Amber en schoonzoon Sezer en blije oma van Aydin en Leyla. Dol op de natuur en gidsen als IVN natuur- en landschapsgids. Duurzaamheid als centraal thema in mijn leven. Sinds 2022 eigenaar van Essysentials, waar ik met veel liefde prachtige natuurzepen maak.
Reactie plaatsen