De Grote Sprong in het diepe.
16 januari 2023 
in Blog
1 min. leestijd

De Grote Sprong in het diepe.

Eén maand geleden, in december 2022 ging mijn zeepmakerij EssySentials van start. Tijd om eens terug te kijken naar hoe het allemaal begon. De grote sprong in het onbekende.

Begin 2022 werkte ik nog als beleidsmedewerker duurzaamheid bij een kleine gemeente. Een prachtige baan in een werkveld waar nog veel te bereiken is. Een belangrijk werkveld ook,  dat nog steeds na aan mijn hart ligt. Maar na vele, vele jaren werken bij dezelfde werkgever, was mijn bloed gaan kriebelen. Het was duidelijk... Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde na al die jaren van werken met mijn hoofd naar werken met mijn handen. Toen ik begin dat jaar aankondigde dat ik ging stoppen, kwam dat voor veel van mijn collega's dan ook niet als een verrassing.

Elke keer kreeg ik de vraag: 'Maar wat ga je doen?' Aan iedereen vertelde ik dat ik had besloten van mijn hobby mijn beroep te maken en een zeepmakerij te beginnen. Steevast kreeg ik dan als antwoord: 'oh wat moedig, dat zou ik niet aandurven.'
Was het moedig? Het was een sprong in het onbekende, dat klopt. Het voelde voor mij echter niet beangstigend. Ik voelde me juist sprankelend, vol creatieve energie en nieuwsgierig. Wat gaat de toekomst mij brengen?

Mijn partner Peter en ik hadden hadden gezamenlijk besloten dat we alles zelf wilden doen. Natuurlijk hoort daar zeep maken bij, maar ook zeeprecepten ontwikkelen, zoeken naar de beste kwaliteit maar toch betaalbare ingrediënten, logo en verpakking, experimenteren met verschillen mallen, bouwen website en webshop, marketing en ga zo maar door. Gaandeweg kwam ik erachter wat er allemaal bij een eigen bedrijf komt kijken. Ik kan je vertellen, in deze periode heb ik enorm veel nieuwe dingen geleerd.

Maar natuurlijk was dat niet het enige dat veranderde. Van een enerverende baan met veel gezellige collega's, veel overleggen, afstemming en computerwerk, werkte ik voortaan thuis. Zou ik mijn collega's niet gaan missen? Het intensieve samenwerken in teams? Het contact met inwoners? Dat allemaal missen, was het enige waar ik enigszins huiverig voor was.

Terugblikkend verlang ik af en toe naar het informeel overleg bij de koffiemachine of samen heerlijk lachen met de collega's. Maar eerlijk gezegd mis ik het stressvolle werk en de deadlines niet. Ik voel me heerlijk als ik bezig ben met zeep maken en met alles wat ik voor mijn bedrijf moet doen. Het mooie is dat ik het kan doen op mijn manier en wanneer het mij uitkomt.

Concluderend kan ik stellen dat ik geen spijt heb van mijn keuze. Ik ben trots op wat er nu staat. Het heeft mij rust gebracht, al moet ik af en toe flink moet doorpezen. Ik ben blij dat ik de grote sprong heb gewaagd.


Over de schrijver
Trouwe partner van Peter, trotse moeder van Kylian, Amber en schoonzoon Sezer en blije oma van Aydin en Leyla. Dol op de natuur en gidsen als IVN natuur- en landschapsgids. Duurzaamheid als centraal thema in mijn leven. Sinds 2022 eigenaar van Essysentials, waar ik met veel liefde prachtige natuurzepen maak.
Angelique
Door

Angelique

op 20 Jan 2023

He Esther en Peter. Gaaf hejr passie en hart volgen. Jullie vriendinnen Wendy en ik herkennen daar veel in. Super mooi te zien hoe jullie gedreven zijn en stappen maken. Heel veel succes en voor een knoevel . Groetjes angelique

Reactie plaatsen